Spring naar inhoud

MKB Katalysatorfonds

Testimonial: Zonder bijdrage fonds mogelijk nog geen project

Huub Kleinrouweler van FCoE: ‘Zonder de bijdrage van het MKB Katalysatorfonds Drechtsteden was een paar jaar geleden het project o.l.v. VAF Instruments om de DMTF te ontwikkelen en te realiseren waarschijnlijk (nog) niet van de grond gekomen.


In 2016 ontving VAF Instruments, samen met haar partners, subsidie van het MKB-Katalysatorfonds voor het ontwikkelen van de Dynamic Maritime Test Facility (kortweg DMTF). Hiermee kunnen innovatieve voortstuwingstechnologieën worden getest, die uiteindelijk moeten leiden tot minder CO2 uitstoot van schepen. In februari 2020 is DMTF overgedragen aan het Flow Center of Excellence (FCoE) en is daarmee de tweede grote installatie waarmee FCoE zowel de industrie faciliteert bij innovatie (bijv. testen van prototypes), alsook het (beroeps-) onderwijs ondersteunt met een praktijklocatie. We spraken met FCoE, gevestigd in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, over hun innovatie en de bijdrage vanuit het fonds.

 

Huub Kleinrouweler van FCoE: ‘Zonder de bijdrage van het MKB Katalysatorfonds Drechtsteden was een paar jaar geleden het project o.l.v. VAF Instruments om de DMTF te ontwikkelen en te realiseren waarschijnlijk (nog) niet van de grond gekomen. Dat we met de DMTF nu ook daadwerkelijk kunnen bijdragen aan maritieme innovatie is eind vorig jaar al gebleken bij het succesvol testen/valideren van de “Groene Schroefrand”, ontwikkeld door Jooren Scheepsschroeven uit Dordrecht’.

 

Innovaties versnellen in de Drechtsteden

​​​​​​​Het MKB-katalysatorfonds wil innovaties versnellen en een nieuwe dynamiek creëren in de regio. Daarvoor is meer nodig dan alleen geld. Het fonds wil dan ook nadrukkelijk nieuwe verbindingen tot stand brengen. Naast cofinanciering, biedt het daarvoor toegang tot relevante netwerken en faciliteiten in de regio. Bedrijven met innovatieve ideeën in de (maritieme) maakindustrie in de Drechtsteden kunnen een beroep doen op dit fonds. Een team van toonaangevende bedrijven uit de regio Drechtsteden die o.a. opereren in de maritieme, industriële en financiële sector en de Drechtsteden-gemeenten zijn de drijvende kracht achter het fonds. De Duurzaamheidsfabriek, Maritime Delta en InnovationQuarter zijn daarbij belangrijke partners.

 

30.000 extra banen

Werken waar je woont is één van de ambities van de Drechtsteden. Dat betekent bestaande banen behouden en nieuwe bedrijven en werkgelegenheid naar de regio halen. Maar ook investeren in goed opgeleide mensen die aan de vraag van het bedrijfsleven in onze regio kunnen voldoen. 30.000 extra arbeidsplaatsen is het doel. Innovatie stimuleren en versnellen is een belangrijk onderdeel hiervan. Het MKB-katalysatorfonds draagt bij aan de ambities van de regio.

 

Innovatief idee? Neem contact op!

Het MKB-katalysatorfonds nodigt nog steeds innovatieve ondernemers uit om zich te melden voor een subsidieaanvraag. Dit kan via de website!


--

Het MKB-Katalysatorfonds viert haar lustrum en blikt komende tijd daarom terug op de innovaties waar afgelopen 5 jaar, mede dankzij het fonds, aan is gewerkt en nog steeds aan wordt gewerkt.


In 2016 ontving VAF Instruments, samen met haar partners, subsidie van het MKB-Katalysatorfonds voor het ontwikkelen van de Dynamic Maritime Test Facility (kortweg DMTF). Hiermee kunnen innovatieve voortstuwingstechnologieën worden getest, die uiteindelijk moeten leiden tot minder CO2 uitstoot van schepen. In februari 2020 is DMTF overgedragen aan het Flow Center of Excellence (FCoE) en is daarmee de tweede grote installatie waarmee FCoE zowel de industrie faciliteert bij innovatie (bijv. testen van prototypes), alsook het (beroeps-) onderwijs ondersteunt met een praktijklocatie. We spraken met FCoE, gevestigd in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, over hun innovatie en de bijdrage vanuit het fonds.