Spring naar inhoud

MKB Katalysatorfonds

De Ruyter Dieseltechniek B.V. en Koedood Marine Group B.V. ontwikkelen techniek voor emissieloze binnenvaart

Op 1 december bracht wethouder Roelant Bijderwieden (gemeente Sliedrecht) een bezoek aan de testlocatie van het eerste maritieme ‘zero emission’ fieldlab op het HEAT.Lab (Hydrogen & Energy Applied Technologies). Dit is een initiatief dat De Ruyter Dieseltechniek B.V. en Koedood Marine Group B.V in 2019 hebben opgezet met steun vanuit het MKB Katalysatorfonds van Smart Delta Drechtsteden. Doel is het ontwikkelen van CO2 neutrale waterstofsystemen specifiek voor de binnenvaart. Na een traject van 2 jaar staan de eerste systemen nu op de testbank, bijna klaar voor gebruik in de praktijk.

 

In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen in Nederland drastisch zijn verminderd. Dat vraagt om een energietransitie. Niet alleen voor Nederlandse huishoudens, maar ook voor het bedrijfsleven. Waterstof is in opkomst en vervult een sleutelrol in de energietransitie. De Ruyter en Koedood leveren al decennia motoren voor de binnenvaart en sloegen de handen ineen voor de ontwikkeling van emissieloze technieken voor de maritieme sector.

 

Sander Roosjen (R&D manager Koedood B.V.): "De link met de regio is erg belangrijk in het ontwikkelproces. Gelukkig zitten we midden in het maritieme hart van Nederland. Het helpt als je dezelfde taal spreekt en weet waarover je spreekt, ook voor deze nieuwe ontwikkelingen. Naast een stevig team aan experts en productspecialisten is de binding met het onderwijs ook sterk. We nemen graag de studenten mee in ons avontuur, het maakt hierin niet uit of het MBO, HBO of WO studenten betreft, we hebben ze allemaal nodig om deze systemen te bouwen, onderhouden en verder door te ontwikkelen. "

 

Wethouder Roelant Bijderwieden: “De maritieme sector in Sliedrecht en de regio Drechtsteden is volop bezig met innovatie en werkt daarbij ook samen. Dit is een prachtig voorbeeld: een groter bedrijf uit Hendrik-Ido-Ambacht en een kleiner bedrijf in Sliedrecht hebben de handen ineen geslagen om onze binnenvaart te verduurzamen. Juist in de Drechtsteden blijft het dan ook niet bij laboratoriumonderzoek, maar ondernemers gaan concreet aan de slag met testen en toepassen. Daarmee zorgen deze bedrijven voor toekomst voor de scheepvaart en toekomst voor zichzelf.”

 

Techniek van bus omzetten naar schip

Het doel is om waterstofsystemen te leveren die specifiek ontwikkeld zijn voor de binnenvaart. Dat betekent dat bestaande concepten voor bijvoorbeeld bussen worden onderzocht, gemariniseerd en minimaal met een vermogensfactor 10 moeten worden opgeschaald. In het fieldlab kunnen nieuwe ideeën en technieken direct worden getoetst aan de werkelijkheid. Nu is het dan zover, na een traject van zo'n 2 jaar, staan er systemen klaar in een speciaal ontworpen testlocatie. Bij De Ruyter is een loods is nu volledig explosie-proof gemaakt om het 'fabriekje' waarmee met 300kW waterstofbrandstofcellen van waterstofgas elektriciteit gemaakt worden in de praktijk te testen en te optimaliseren. Daarna wordt de systemen in een serie van vier stuks gebouwd. Drie daarvan komen aan boord van de MS Maas, en een is voor de MS Antonie.

 

Meer dan waterstof, bredere inzet van nieuwe slimme energietechnieken

De Ruyter en Koedood gaan met het fieldlab verder dan alleen waterstof. Samen met de Universiteit Twente wordt gewerkt aan techniek om de warmte van de brandstofcellen terug te winnen en om te zetten in elektriciteit. Verder er worden datamodellen ontwikkeld met machine-learning en kunstmatige intelligentie. Het eerste energie field lab in de gemeente Sliedrecht helpt een pad te banen voor sector overstijgende transitie technologie.


Smart Delta Drechtsteden faciliteert en stimuleert innovatie

De maritieme sector en de (technologische) maakindustrie zijn van oudsher sterk geworteld in de Drechtsteden. Sectoren die een grote innovatiekracht laten zien. Met initiatieven als de Duurzaamheidsfabriek, de Maakfabriek en het MKB-Katalysatorfonds wil Smart Delta Drechtsteden de innovatiekracht van de regio vergroten en versterken. Ook stimuleren we onderlinge uitwisseling tussen bedrijven en samenwerking met het onderwijs: om van elkaar te leren, samen nieuwe inzichten op te doen, producten en processen te ontwikkelen en die in de praktijk te toetsen.


Op 1 december bracht wethouder Roelant Bijderwieden (gemeente Sliedrecht) een bezoek aan de testlocatie van het eerste maritieme ‘zero emission’ fieldlab op: het HEAT.Lab (Hydrogen & Energy Applied Technologies). Dit is een initiatief dat De Ruyter Dieseltechniek B.V. en Koedood Marine Group B.V in 2019 hebben opgezet met steun vanuit het MKB Katalysatorfonds van Smart Delta Drechtsteden. Doel is het ontwikkelen van CO2 neutrale waterstofsystemen specifiek voor de binnenvaart. Na een traject van 2 jaar staan de eerste systemen nu op de testbank, bijna klaar voor gebruik in de praktijk.